przepis na obiad
: 16 kwietnia 2016, 11:07 - sob
Przepis na Gołąbki warzywne
czas: 1 godzinaliczba porcji: ok. 30 szt.
Składniki
cała kapusta
900 g mrożonego szpinaku
3 marchewki
pół selera
ząbek czosnku
sól, pieprz
sos:
35 g koncentratu pomidorowego
4-5 łyżek wody
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
Przepis na gołąbki
KROK 1
Wycinam twardy fragment kapusty i podgotowują ją aby liście były bardziej elastyczne. Odcinam twarde elementy.
Przepis na gołąbki
KROK 2
Warzywa gotuję w słonej wodzie do miękkości, ale nie wylewam wywaru. Marchewkę i selera kroję w kostkę.
Przepis na gołąbki
KROK 3
Na patelni podgrzewam rozmrożony szpinak. Dodaję czosnek jak już jest rozmrożony, doprawiam sola i pieprzem. Dodaję marchewkę i seler.
Przepis na gołąbki
KROK 4
Na liściu kapusty kładę łyżkę farszu. Boki zawijam do środka i roluję, to ważne bo nie może się rozpaść.
Przepis na gołąbki
KROK 5
Wkładam do garnka z wodą po wywarze, na dno wkładam liście kapusty by właściwe gołąbki się nie przypaliły. Gotuję do miękkości. Przygotowuję sos: wodę i koncentrat podgrzewam do zagotowania, doprawiam sola, pieprzem i bazylią, podgrzewam a potem polewam gorące gołąbki. Smacznego.
czas: 1 godzinaliczba porcji: ok. 30 szt.
Składniki
cała kapusta
900 g mrożonego szpinaku
3 marchewki
pół selera
ząbek czosnku
sól, pieprz
sos:
35 g koncentratu pomidorowego
4-5 łyżek wody
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
Przepis na gołąbki
KROK 1
Wycinam twardy fragment kapusty i podgotowują ją aby liście były bardziej elastyczne. Odcinam twarde elementy.
Przepis na gołąbki
KROK 2
Warzywa gotuję w słonej wodzie do miękkości, ale nie wylewam wywaru. Marchewkę i selera kroję w kostkę.
Przepis na gołąbki
KROK 3
Na patelni podgrzewam rozmrożony szpinak. Dodaję czosnek jak już jest rozmrożony, doprawiam sola i pieprzem. Dodaję marchewkę i seler.
Przepis na gołąbki
KROK 4
Na liściu kapusty kładę łyżkę farszu. Boki zawijam do środka i roluję, to ważne bo nie może się rozpaść.
Przepis na gołąbki
KROK 5
Wkładam do garnka z wodą po wywarze, na dno wkładam liście kapusty by właściwe gołąbki się nie przypaliły. Gotuję do miękkości. Przygotowuję sos: wodę i koncentrat podgrzewam do zagotowania, doprawiam sola, pieprzem i bazylią, podgrzewam a potem polewam gorące gołąbki. Smacznego.